Kuih Serabai Kelantan : Kuih Serabe Serabai Lokasi Kampung Seribong Pasir Tum Flickr
Kuih tradisional berasakan nasi seperti apam dan dicicah dengan kuah manis gula melaka atau nisan. Resepi * 500 gram tepung beras Kuih ini jika di kelantan, biasanya dimakan ketika minum petang atau menjadi juadah kenduri. Sajian tradisional ini sangat terkenal dan menjadi kegemaran orang kelantan . Bahan bahan kuih serabai 2 cawan santan 1/2 cawan air 1/2 cawan nasi putih 2 sudu makan gula 1 sudu teh yis 1/2 sudu teh garam 2 cawan . Untuk jadikan kuih serabai cantik gebu elok, gunakan tepung beras cap teratai atau jati untuk hasil yang paling cantik.
Cara masak kuih serabai kuah manis yang sangat mudah dan sedap. Kuih serabai diperbuat dari tepung beras, dimasak nipis (macam lempeng) dan dimakan bersama kuah sirap gula melaka dan santan memberikan rasanya lemak manis. Kuih tradisional berasakan nasi seperti apam dan dicicah dengan kuah manis gula melaka atau nisan. Sajian tradisional ini sangat terkenal dan menjadi kegemaran orang kelantan . Untuk jadikan kuih serabai cantik gebu elok, gunakan tepung beras cap teratai atau jati untuk hasil yang paling cantik.
Pada satu masa dulu kuih .
Pada satu masa dulu kuih . Sajian tradisional ini sangat terkenal dan menjadi kegemaran orang kelantan . Kuih serabai bolehlah dikatakan seperti apam. Cara masak kuih serabai kuah manis yang sangat mudah dan sedap. Tetapi kali ini bentuknya tidaklah bulat seeprti apam. Resepi * 500 gram tepung beras Kuih tradisional berasakan nasi seperti apam dan dicicah dengan kuah manis gula melaka atau nisan. Kuih serabai diperbuat dari tepung beras, dimasak nipis (macam lempeng) dan dimakan bersama kuah sirap gula melaka dan santan memberikan rasanya lemak manis. Kuih ini jika di kelantan, biasanya dimakan ketika minum petang atau menjadi juadah kenduri. Kampung seribong, pasir tumboh, kelantan kuih serabe (serabai) sememangnya sangat populor di negeri cik siti wan kembang. Untuk jadikan kuih serabai cantik gebu elok, gunakan tepung beras cap teratai atau jati untuk hasil yang paling cantik. 2 cawan tepung beras 1/2 cawan nasi + 2 cawan santan cair 1/2 cawan air suam 1 sudu kecil yis 2 sudu besar gula sedikit .
Kuih serabai diperbuat dari tepung beras, dimasak nipis (macam lempeng) dan dimakan bersama kuah sirap gula melaka dan santan memberikan rasanya lemak manis. Kuih ini jika di kelantan, biasanya dimakan ketika minum petang atau menjadi juadah kenduri. 2 cawan tepung beras 1/2 cawan nasi + 2 cawan santan cair 1/2 cawan air suam 1 sudu kecil yis 2 sudu besar gula sedikit . Tetapi kali ini bentuknya tidaklah bulat seeprti apam. Pada satu masa dulu kuih . Cara masak kuih serabai kuah manis yang sangat mudah dan sedap. Bahan bahan kuih serabai 2 cawan santan 1/2 cawan air 1/2 cawan nasi putih 2 sudu makan gula 1 sudu teh yis 1/2 sudu teh garam 2 cawan . Resepi * 500 gram tepung beras
Kuih tradisional berasakan nasi seperti apam dan dicicah dengan kuah manis gula melaka atau nisan. Kampung seribong, pasir tumboh, kelantan kuih serabe (serabai) sememangnya sangat populor di negeri cik siti wan kembang. Bahan bahan kuih serabai 2 cawan santan 1/2 cawan air 1/2 cawan nasi putih 2 sudu makan gula 1 sudu teh yis 1/2 sudu teh garam 2 cawan . Cara masak kuih serabai kuah manis yang sangat mudah dan sedap. Pada satu masa dulu kuih . Kuih serabai diperbuat dari tepung beras, dimasak nipis (macam lempeng) dan dimakan bersama kuah sirap gula melaka dan santan memberikan rasanya lemak manis. Sajian tradisional ini sangat terkenal dan menjadi kegemaran orang kelantan . Untuk jadikan kuih serabai cantik gebu elok, gunakan tepung beras cap teratai atau jati untuk hasil yang paling cantik. Kuih ini jika di kelantan, biasanya dimakan ketika minum petang atau menjadi juadah kenduri.
Pada satu masa dulu kuih .
Tetapi kali ini bentuknya tidaklah bulat seeprti apam. Bahan bahan kuih serabai 2 cawan santan 1/2 cawan air 1/2 cawan nasi putih 2 sudu makan gula 1 sudu teh yis 1/2 sudu teh garam 2 cawan . 2 cawan tepung beras 1/2 cawan nasi + 2 cawan santan cair 1/2 cawan air suam 1 sudu kecil yis 2 sudu besar gula sedikit . Resepi * 500 gram tepung beras Pada satu masa dulu kuih . Kuih serabai diperbuat dari tepung beras, dimasak nipis (macam lempeng) dan dimakan bersama kuah sirap gula melaka dan santan memberikan rasanya lemak manis. Cara masak kuih serabai kuah manis yang sangat mudah dan sedap. Sajian tradisional ini sangat terkenal dan menjadi kegemaran orang kelantan . Kuih tradisional berasakan nasi seperti apam dan dicicah dengan kuah manis gula melaka atau nisan. Kuih serabai diperbuat dari tepung beras, dimasak nipis (macam lempeng) dan dimakan bersama kuah sirap gula melaka dan santan memberikan rasanya lemak manis. Kuih ini jika di kelantan, biasanya dimakan ketika minum petang atau menjadi juadah kenduri. Untuk jadikan kuih serabai cantik gebu elok, gunakan tepung beras cap teratai atau jati untuk hasil yang paling cantik. Kampung seribong, pasir tumboh, kelantan kuih serabe (serabai) sememangnya sangat populor di negeri cik siti wan kembang. Kuih serabai bolehlah dikatakan seperti apam.
Kampung seribong, pasir tumboh, kelantan kuih serabe (serabai) sememangnya sangat populor di negeri cik siti wan kembang. Resepi * 500 gram tepung beras 2 cawan tepung beras 1/2 cawan nasi + 2 cawan santan cair 1/2 cawan air suam 1 sudu kecil yis 2 sudu besar gula sedikit . Kuih ini jika di kelantan, biasanya dimakan ketika minum petang atau menjadi juadah kenduri. Bahan bahan kuih serabai 2 cawan santan 1/2 cawan air 1/2 cawan nasi putih 2 sudu makan gula 1 sudu teh yis 1/2 sudu teh garam 2 cawan . Kuih serabai diperbuat dari tepung beras, dimasak nipis (macam lempeng) dan dimakan bersama kuah sirap gula melaka dan santan memberikan rasanya lemak manis.
Kuih tradisional berasakan nasi seperti apam dan dicicah dengan kuah manis gula melaka atau nisan. Sajian tradisional ini sangat terkenal dan menjadi kegemaran orang kelantan . 2 cawan tepung beras 1/2 cawan nasi + 2 cawan santan cair 1/2 cawan air suam 1 sudu kecil yis 2 sudu besar gula sedikit . Cara masak kuih serabai kuah manis yang sangat mudah dan sedap. Pada satu masa dulu kuih . Kuih serabai diperbuat dari tepung beras, dimasak nipis (macam lempeng) dan dimakan bersama kuah sirap gula melaka dan santan memberikan rasanya lemak manis. Bahan bahan kuih serabai 2 cawan santan 1/2 cawan air 1/2 cawan nasi putih 2 sudu makan gula 1 sudu teh yis 1/2 sudu teh garam 2 cawan . Kuih serabai diperbuat dari tepung beras, dimasak nipis (macam lempeng) dan dimakan bersama kuah sirap gula melaka dan santan memberikan rasanya lemak manis.
Resepi * 500 gram tepung beras
Kuih tradisional berasakan nasi seperti apam dan dicicah dengan kuah manis gula melaka atau nisan. Kampung seribong, pasir tumboh, kelantan kuih serabe (serabai) sememangnya sangat populor di negeri cik siti wan kembang. Tetapi kali ini bentuknya tidaklah bulat seeprti apam. Cara masak kuih serabai kuah manis yang sangat mudah dan sedap. Kuih serabai diperbuat dari tepung beras, dimasak nipis (macam lempeng) dan dimakan bersama kuah sirap gula melaka dan santan memberikan rasanya lemak manis. Resepi * 500 gram tepung beras Kuih serabai diperbuat dari tepung beras, dimasak nipis (macam lempeng) dan dimakan bersama kuah sirap gula melaka dan santan memberikan rasanya lemak manis. Sajian tradisional ini sangat terkenal dan menjadi kegemaran orang kelantan . Kuih ini jika di kelantan, biasanya dimakan ketika minum petang atau menjadi juadah kenduri. Kuih serabai bolehlah dikatakan seperti apam. Pada satu masa dulu kuih . 2 cawan tepung beras 1/2 cawan nasi + 2 cawan santan cair 1/2 cawan air suam 1 sudu kecil yis 2 sudu besar gula sedikit . Untuk jadikan kuih serabai cantik gebu elok, gunakan tepung beras cap teratai atau jati untuk hasil yang paling cantik.
Kuih Serabai Kelantan : Kuih Serabe Serabai Lokasi Kampung Seribong Pasir Tum Flickr. Tetapi kali ini bentuknya tidaklah bulat seeprti apam. Kampung seribong, pasir tumboh, kelantan kuih serabe (serabai) sememangnya sangat populor di negeri cik siti wan kembang.
Kuih tradisional berasakan nasi seperti apam dan dicicah dengan kuah manis gula melaka atau nisan. Resepi * 500 gram tepung beras Kuih serabai diperbuat dari tepung beras, dimasak nipis (macam lempeng) dan dimakan bersama kuah sirap gula melaka dan santan memberikan rasanya lemak manis.
Kuih serabai diperbuat dari tepung beras, dimasak nipis (macam lempeng) dan dimakan bersama kuah sirap gula melaka dan santan memberikan rasanya lemak manis. Tetapi kali ini bentuknya tidaklah bulat seeprti apam. Resepi * 500 gram tepung beras Bahan bahan kuih serabai 2 cawan santan 1/2 cawan air 1/2 cawan nasi putih 2 sudu makan gula 1 sudu teh yis 1/2 sudu teh garam 2 cawan .
2 cawan tepung beras 1/2 cawan nasi + 2 cawan santan cair 1/2 cawan air suam 1 sudu kecil yis 2 sudu besar gula sedikit . Sajian tradisional ini sangat terkenal dan menjadi kegemaran orang kelantan . Cara masak kuih serabai kuah manis yang sangat mudah dan sedap. Kuih serabai diperbuat dari tepung beras, dimasak nipis (macam lempeng) dan dimakan bersama kuah sirap gula melaka dan santan memberikan rasanya lemak manis. Kuih serabai diperbuat dari tepung beras, dimasak nipis (macam lempeng) dan dimakan bersama kuah sirap gula melaka dan santan memberikan rasanya lemak manis.
Kuih serabai diperbuat dari tepung beras, dimasak nipis (macam lempeng) dan dimakan bersama kuah sirap gula melaka dan santan memberikan rasanya lemak manis. Kuih serabai bolehlah dikatakan seperti apam. Cara masak kuih serabai kuah manis yang sangat mudah dan sedap. Kuih serabai diperbuat dari tepung beras, dimasak nipis (macam lempeng) dan dimakan bersama kuah sirap gula melaka dan santan memberikan rasanya lemak manis. Untuk jadikan kuih serabai cantik gebu elok, gunakan tepung beras cap teratai atau jati untuk hasil yang paling cantik.
Sajian tradisional ini sangat terkenal dan menjadi kegemaran orang kelantan . Kuih ini jika di kelantan, biasanya dimakan ketika minum petang atau menjadi juadah kenduri. Kuih serabai bolehlah dikatakan seperti apam. Kampung seribong, pasir tumboh, kelantan kuih serabe (serabai) sememangnya sangat populor di negeri cik siti wan kembang. 2 cawan tepung beras 1/2 cawan nasi + 2 cawan santan cair 1/2 cawan air suam 1 sudu kecil yis 2 sudu besar gula sedikit . Kuih serabai diperbuat dari tepung beras, dimasak nipis (macam lempeng) dan dimakan bersama kuah sirap gula melaka dan santan memberikan rasanya lemak manis.
Kuih ini jika di kelantan, biasanya dimakan ketika minum petang atau menjadi juadah kenduri.
Resepi * 500 gram tepung beras
Kampung seribong, pasir tumboh, kelantan kuih serabe (serabai) sememangnya sangat populor di negeri cik siti wan kembang. Kuih serabai diperbuat dari tepung beras, dimasak nipis (macam lempeng) dan dimakan bersama kuah sirap gula melaka dan santan memberikan rasanya lemak manis. Kuih serabai bolehlah dikatakan seperti apam. 2 cawan tepung beras 1/2 cawan nasi + 2 cawan santan cair 1/2 cawan air suam 1 sudu kecil yis 2 sudu besar gula sedikit .
Kuih serabai diperbuat dari tepung beras, dimasak nipis (macam lempeng) dan dimakan bersama kuah sirap gula melaka dan santan memberikan rasanya lemak manis.
Resepi * 500 gram tepung beras
Posting Komentar untuk "Kuih Serabai Kelantan : Kuih Serabe Serabai Lokasi Kampung Seribong Pasir Tum Flickr"